Wednesday, 28 November 2012

Et besøg hos den syrisk ortodokse biskop


Metropolitan George Saliba og Dr. George Sabra.
Vi besøgte biskop George Saliba i den syrisk ortodokse kirke i lørdags. Han er en gammel mand med langt skæg og venlige øjne og den langsomme gang, som et langt liv i kirken lader til at give. Ligesom hos den assyriske kirke blev vi bænket langs med væggen i et stort rum, med biskoppen og Dr. Sabra for enden i lidt større stole. To mænd, én gammel og krumbøjet, én ung med læderjakke og tilbagestrøget hår, serverede te og kaffe i bittesmå kopper for os. Dadelkagerne blev budt rundt, og biskoppen klukkede ”We eat sweet to speak sweet.”

Det første, biskoppen siger, inden han begynder, er ”We have many problems.” Som altid i disse traditionelle kirker fik vi til at starte med et længere foredrag om økumeniske konciler i de første århundreder, om grundlæggelsen af de 5 mellemøstlige bispedømmer og om hvem der fandt på hvad først. Den gamle biskops mobiltelefon ringede flere gange under besøget. Fra rummet ved siden af kunne vi høre præsternes liturgiske messen og lugte røgelse. Fra gårdhaven udenfor kom spejdernes tjikkelikker-råb på arabisk.


Biskoppen fortæller os om, hvordan han går meget ind for The Unity of the Church. Han fortæller os også om, hvordan kirken var meget større i gamle dage, særligt den store munkebevægelse – og hvad Tyrkiet tog fra dem. De syrisk ortodokse blev ligesom armenerne forfulgt og fordrevet af den pan-tyrkiske regering under 1. Verdenskrig. ”Armenians and Syrians were partners in martyrdom in the Ottoman Empire. Partners in blood. In life. In faith.” Den armensk ortodokse kirke og den syrisk ortodokse kirke er stadig meget tæt på hinanden – han kalder dem søstre i troen.

Han fortæller os også om, hvordan de syrisk ortodokse er mestre i at oversætte: ”We know Arabic better than all Arabs and all Muslims.” Nu ringler præsterne med klokker i rummet ved siden af, og solen går ned over betonhusene udenfor. Han fortæller os, hvordan de syrisk ortodokse nu betaler en ”new bill” i Syrien – hver dag bliver en kirke ødelagt. Han har mistet familie i Syrien, og han løfter resigneret skuldrene og siger, at det er ”the will of God – your kingdom come.” Det var sidste uge, de blev dræbt. En af de studerende spørger, hvem der dræbte hans familie. ”Muslim terrorists. America. France. Saudi Arabia. Turkey.” Han mener dog ikke, at Danmark og Tyskland, hvor de fleste af os studerende er fra, har noget med det at gøre. Alligevel går vi ikke helt fri: ”Europe is not a Christian area. Nothing with Christianity.”

Nogle af de studerende spørger mere ind til hans holdning til konflikten i Syrien, og han siger, at han ikke kan vælge side, men at der er muslimske terrorister, der kun er ude på at forfølge kristne. Jeg kan ikke lade være med at tænke på Robert Fisk og hans uendelige kritik af brugen af ordet ”terrorist” - i Mellemøsten har det mindst siden den libanesiske borgerkrig været et slags magisk ord, der med et kan gøre ens krig retfærdig. Han siger, at kristne i 1400 år har været ofre for muslimsk forfølgelse. Og han holder fast i, at de ikke er arabere, men syrere (på syriakisk/aramæisk betegner ordet for ”syrisk” både kristne og folk fra landet Syrien).

Biskoppen bevæger sig ud i en dogmatisk udredning omkring hvordan Jomfru Maria blev ved med at være jomfru efter Jesu fødsel, og at Jesus' søskende var enkemanden Josefs børn fra hans tidligere ægteskab. Josef var gammel, han havde ”old beard.” Men straks er vi tilbage ved den nutidige situation igen – er der håb for kristne i Mellemøsten? ”We will lose everything. In some years, no Christians in Palestine.”

Men han tror på interreligiøs dialog – selv med jøder! For som biskoppen siger: ”You have to sit on table to make peace.” Han besøger sine kolleger i moskéerne rundt omkring mindst en gang om måneden, og han siger, at 50% af problemerne forsvinder gennem den slags dialog. Jeg ved ikke, hvad de gør med de sidste procent.


Nogen spørger igen, om der virkeligt ikke er håb for kristne i Mellemøsten. Han siger at jo, selvfølgelig har de håb. Og så siger han noget andet. ”We have lost. The West is open, and the Christians go there. They assimilate, mix and lose their identity.”

Før vi forlader biskoppen, deler han smukke bedekranse rundt til os alle og nøder os til de sidste dadelkager. Han insisterer på, at vi også tager et gruppebillede i kirkerummet, som ser ret nyt og velholdt ud. På vej ud til bussen køber vi, undtagelsesvist fremadsynet, 2013-kalendre af spejderne, der til forveksling ligner de blå spejdere hjemmefra.

No comments:

Post a Comment